Evde Enerji Tasarrufu Önerileri
Enerji kaynaklarının, bilinçsizce kullanılması sonucu giderek tükenmeye başlamasıyla birlikte dünya markaları enerji tasarrufu yapan beyaz eşyalar üretmekte ve kamu spotları ile tüketiciler bilinçlendiriyor. Ancak beyaz eşyalar ve tasarruflu lambaların doğru kullanılmaması sonucu çoğu zaman enerji tasarrufu gerçekleştirilememektedir. Evde kullanılan elektrikli ev aletleri, mutfak ve banyo, aydınlatma kullanımlarında belli kurallara uyulduğu takdirde elektrik tasarrufu sağlanabilmektedir.
Aydınlatma İçin Enerji Tasarrufu
- Evde kullanılmayan alanların ışıkları söndürülmelidir.
- Abajur, avize ve lambaderlerin renk seçimi koyu olmamalıdır. Açık renkler ışığı daha iyi yansıtarak tasarruf sağlamaktadır.
- Aydınlatma için tasarruflu lambalar tercih edilmelidir.
- Avizelerde birden çok ampul kullanma yerine bir tane büyük bir ampul kullanılmalıdır.
Elektrikli Ev Aletleri İçin Enerji Tasarrufu
- Beyaz eşyalar A sınıfı tercih edilmelidir. A++ ya da A+++ sınıflı beyaz eşyalar minimum su ve elektrik harcamaktadır.
- Buzdolabının kapağı uzun süre boyunca açık tutulmamalıdır ve sık sık açıp kapatılmamalıdır. Ayrıca kapağın açık kalıp kalmadığına dikkat edilmelidir.
- Buzdolabı, ısı üreten ocak ve radyatör gibi aletlerden uzak bir yere konmalıdır.
- Buzdolabının ayarı mevsimsel olarak değiştirilmelidir. Yazın yüksek ısıda, kışın ise daha düşük ısıda soğutma yapılmalıdır.
- Bulaşık ve çamaşır makinelerinde az ve sık yıkama yerine tam kapasiteli yıkamalar tercih edilmelidir. Bulaşık makinesinde 50 derecede yıkama yapılmalıdır.
- Klima satın alınırken evin boyutu göz önünde bulundurulmalıdır. Klimanın boyutu büyüdükçe enerji tüketimi de artmaktadır.
- Ütüler biriktirilmeli ve mümkünse tek seferde yapılmalıdır.
- Elektrikli süpürgenin torbası sık sık değiştirilmelidir. Torba dolu olduğunda emme gücü arttığından daha çok enerji tüketimi gerçekleşmektedir.
Isıtma İçin Enerji Tasarrufu
- Kombi alınırken evin boyutuna göre seçim yapılmalıdır. Kombinin boyutu ne kadar artarsa enerji tüketimi de o kadar artmaktadır.
- Kombinin sürekli kısık ayarda kullanılması gerekmektedir. Ayrıca evde olunmasa bile kapatılmamalıdır.
- Kombi, dolap içine yerleştirilmemelidir.
- Radyatörlerdeki hava, kış öncesi alınmalıdır.
- Her ay doğalgaz soba filtreleri temizlenmelidir.